Mingyur Dorje Rinpoche

Mingyur Dorje Rinpoche

Mingyur Dorje Rinpoche on suuren Terton Yongle Mingyur Dorjen inkarnaatio. Hän eli 1600-luvulla ja hänen jälleensyntymisensä ennusti itse Guru Rinpoche.

Terton Mingyur Dorje paljasti aarteina Dorje Drollon ja Padmasambhavan harjoituksia. Hän löysi myös toisen Karmapan, Karma Pakshin gurujoogan. Yongle Mingyur Dorje oli kuuluisa voimastaan luoda rauha estämällä armeijoiden hyökkäykset, ja kymmenes Karmapa ylisti häntä. Hänen kaikki myöhemmät inkarnaationsa olivat suuria mietiskelymestareita, oppineita ja myötätuntoisia opettajia.

Nykyinen, seitsemäs Mingyur Dorje Rinpoche, syntyi Nepalissa vuonna 1976 Tulku Urgyen Rinpochen poikana. Tulku Urgyenin hallussa on Chogyur Lingpan perimyslinja. Tertonin jälleensyntymäksi hänet tunnisti kuudestoista Gyalwa Karmapa. Dilgo Khyentse Rinpoche vahvisti, että seitsemäs Mingyur Dorje oli myöskin kuuluisan Nyingma-laman, Kangyur Rinpochen emanaatio. Jo lapsena Mingyur Rinpoche etsiytyi usein luoliin ja sanoi menevänsä mietiskelemään, vaikkei hän silloin ollut saanut mitään ohjeita.

Kahdestoista Tai Situ Rinpoche antoi viralliset valtaoikeudet seitsemännelle Yongle Mingyur Dorjelle tämän ollessa 12-vuotias. Mingyur Rinpoche on vastaanottanut perinteensiirtoja ja opetuksia Situ Rinpochelta ja häntä pidetään yhtenä Tai Situpan keskeisimmistä edustajista. Rinpoche asuu enimmäkseen Tai Situpan pääluostarissa Palpung Sherab Lingissä Pohjois-Intiassa.

Kun Rinpoche 16-vuotiaana oli saattanut päätökseen ensimmäisen kolmen vuoden retriitin, hänet valittiin Sherab Lingin luostarin retriittiohjaajaksi.

Mingyur Rinpoche on saanut perinteensiirtona buddhalaisuuden ja mahamudran transmissioita ja ohjeita myös Lama Tashi Dorjelta, Adi Rinpochelta ja Saljay Rinpochelta. Hänen isänsä Tulku Urgyen Rinpoche ja Nyolshul Khenpo Rinpoche opettivat hänelle Dzogchenia. Mingyur Rinpoche on opiskellut buddhalaista filosofiaa sekä Dzongsarin että Sherab Lingin shedrassa (opistossa). Khenchen Thrangu Rinpochelta hän vastaanotti Kagyu Dam Ngak Dzo perinteensiirron.

Rinpoche on käynyt Tiibetissä ja antanut siunauksensa luostarilleen siellä. Hän on opettanut lännessä ja hänet tunnetaan kyvystään välittää Buddhan opetuksia selkeällä tavalla. Äskettäin Tai Situpa nimitti hänet Bodh Gayaan rakennettavan Tergarin luostarin johtajaksi.

Teksti: Simhanada – The Lion’s Roar
Käännös: Ani Sherab