Tarab Tulku Rinpoche

Tarab Tulku Rinpoche

Tarab Tulku Rinpoche syntyi Tiibetissä vuonna 1935. Hänet tunnistettiin Tarab laman 11. jälleensyntymäksi. Hän sai perusteellisen koulutuksen ikävuosiensa 3 ja 24 välillä ylläpitämään Tiibetin ja Intian kulttuuriperintöä – sen buddhalaista tietoperintöä, jota osuvasti voitaisiin kutsua tajuntaa ja ilmenevää tutkivaksi tieteeksi. Tarab Tulku Rinpoche saavutti korkeimman akateemisen oppiarvon, Lhrampa Geshe -arvonimen, vuonna 1959.

Tarab Rinpoche oli Tibet House’in johtaja Delhissä kolmen vuoden ajan. Tanskaan hän saapui 1960-luvulla Tanskan ja Kreikan prinssi Peterin, Kuninkaallisen kirjaston ja Kööpenhaminan yliopiston kutsumana. Hän on ollut tutkijana Kuninkaallisessa kirjastossa ja luennoitsijana Kööpenhaminan yliopistossa yli 30 vuoden ajan.

Tarab Rinpoche on myös luennoinut lukuisissa kansainvälisissä konferensseissa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa tiibetinbuddhalaisesta tajuntaa ja ilmenevää tutkivasta tieteestä ja tibetologiasta. Hänen kirjoituksiaan näistä aiheista on julkaistu useissa aikakauslehdissä.

Tiibetin buddhismin syvällisen kokemuksen ja tuntemuksen pohjalta Tarab Rinpoche on luodannut psykologiaa ja psykoterapiaa tavalla, joka sisältää myös transpersoonallisen ulottuvuuden. Tämä nykymaailmalle sovellettu lähestymistapa perustuu olennaisesti alkuperäiseen buddhalaiseen tajuntaa ja ilmenevää tutkivaan tieteeseen.

Tarab Tulku Rinpoche on perustanut Tarab instituutin Pariisiin, Müncheniin, Brysseliin, Helsinkiin, Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Budapestiin ja Wieniin. Vuonna 1994 Tarab Rinpoche aloitti kolmivuotisen koulutusohjelman ”Kahtaisuuden ykseys” Brysselissä ja sen jälkeen vuonna 1997 nelivuotisen koulutusohjelman Tarab instituutissa Münchenissä. Vuosina 1999, 2002 ja 2003 hän on käynnistänyt samanlaiset nelivuotiset koulutusohjelmat Tukholmassa, Pariisissa ja Hampurissa.

Teksti: Lene Handberg
Käännös: Ilkka Tanner